Tuesday, November 20, 2018

Suriyeli iş sahipleri dönmeyi düşünmüyor.

  No comments
Türkiye'deki girişimci Suriyelilere ilişkin araştırma yürüten TEPAV'ın direktörü Sibel Güven "Türklerin yüzde 71'i Suriyelilerin ülkesine döneceğini düşünüyor ancak Suriyeli girişimcilerin yüzde 71'i ülkesine dönmeyi düşünmüyor" dedi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) birlikte gerçekleştirdikleri araştırma, Türkiye'deki girişimci Suriyelilere ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 8 şehirde faaliyet gösteren 400 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, Suriyeli girişimcilerin yüzde 71.7'i, ülkelerindeki çatışmaların tamamen sona ermesinin ardından da ülkelerine dönmek istemiyor. Araştırmayla ilgili diğer çarpıcı detayları Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Sibel Güven, Sputnik'e anlattı.
‘SURİYELİ GİRİŞİMCİLERİN YÜZDE 75'İ TÜRKİYE'YE GELMEDEN ÖNCE DE İŞLETMECİLİK YAPMIŞ'

Türkiye'de yaklaşık 10 bin Suriye ortaklı firma bulunduğuna işaret eden Güven "Türkiye'de 9 bin 978 Suriye ortak sermayeli firma bulunuyor. Bu firmaların yüzde 45'i toptan ve perakende sektöründe yüzde 14.4'ü imalat sanayinde yüzde 10'u da yiyecek-içecek alanında faaliyet gösteriyor. Yaptığımız araştırmaya katılanların yüzde 75'i Türkiye'ye gelmeden önce de işletmecilik yapıyorken; yüzde 25'i ilk defa Türkiye'de iş kurmuşlar. Bu yüzde 75'lik kısımda bulunan Suriyeli firmaların yüzde 67'si servis sektöründe faaliyet gösteriyor. Bunların yüzde 85'i, 10 kişiden fazla kişi istihdam ediyor. Mülteci start up'larının yüzde 78'i ise hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. Ve bu firmaların yüzde 84'ü de 10 kişiden az çalışana sahip. Daha önce faaliyet gösteren firmaların yüzde 10.9'u Türkiye'ye gelmeden önce de başka bir ülkede faaliyet göstermiş. En ağırlıklı olarak faaliyet gösterdikleri ülkeler Mısır, Suudi Arabistan, Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralanabilir. Bu firmalar içerisinde imalat gerçekleştirenlerin yalnız yüzde 17'si 50'den fazla kişi istihdam ediyor. Firmaların, yüzde 67 oranıyla, çoğunluğu ise ihracat gerçekleştiriyor" dedi.

Haberin devamı için tıklayın
https://sptnkne.ws/kcmz 

No comments :

Post a Comment

Comments