Thursday, March 5, 2020

Corona virüsü gerçekten ne kadar tehlikeli?

  No comments
Arkadaşlar istek üzerine yazıyorum bağışlayın. Bir dr olarak söylüyorum: Corona vesilesi ile Panik yapacak videolar, ses kayıtları mesajlar dan uzak durun. Bir çoğu çok yanlış bilgiler içeriyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her yıl 5.000.000 civarında normal grip vakası ortaya çıkıyor ve bundan kaynaklı ölümlerin sayısı 650.000 i buluyor.
Çinde Corona virüsüne yakalanan kişi sayısı 77.000 ölen sayısı ise 2.600 kişi.
Yani yakalanan öldü gibi bir şey yok. Bir ayda Bir buçuk milyar Çinliden bu kadar kişi ölmüş ki normal grip virüsünden ölen Çinli sayısından çok daha az.

Peki gelelim diğer rakamlara
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada her yıl yaklaşık 1.350.000 insanın trafik kazalarında öldüğünü söylüyor. Sakat kalanları hiç söylemiyorum. Oranlarsak Çinde geçen bir ay içinde 13.000 insan insan trafik kazalarında öldü yani. Corona dan ölüm sayısı ise 2.600.

Sanırım Corona dan PANİKLEYEN arkadaşlar trafik kazalarında ölenleri görünce hiç dışarı çıkmamaları gerekiyor.

Corona salgınına tekrar gelelim:
Diyelim ki Corona artık çevrenizde yayıldı. Öncelikle Paniklemeyin. Çünkü Panik sebebi ile kalp krizinden ölme ihtimaliniz coronadan ölme ihtimalinize göre daha fazla.

Corona genellikle bağışıklık sistemi düşük olan insanları öldürür. Dolayısıyla yapılacak şey bağışıklık sisteminizin düşmesini engellemek. Bağışıklık sistemini düşüren en büyük iki sebep : Vitamin eksikliği ve stres. Eğer meyve, sebze, tahıl ve et yiyorsaniz genelde korkacak bir şey olmaz. Sadece Almanya da yaşayınca güneş ışığı az aldığımızdan dolayı D vitamini ihtiyacı olabilir. D vitamini eksikliği de bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Bu süreçte bir ay D vitamini tableti günde bir tane alsanız yeterli olur. (Fazla almak zararlı olabilir dikkat edin) Diğer vitamin eksikliği olanlarda günde bir tane multivitamin alabilirler. Immun sistemi düşüren önemli sebeplerden olan Stres kısmını geçiyorum. (Stresiniz çoksa kendinizi harab ediyorsanız, çekinmeyin Psikiyatristlere başvurun lütfen. Neden bu kadar bekledim de bunca zaman psikiyatriste gitmedim, kendimi harab ettim diye üzülürsünüz. Gidin) Yine bağışıklık sistemini düşüren kronik hastalığı olanlarda biraz daha dikkat etmeliler.
Yazı alıntıdır.  Sorumluluk her zaman kişinin kendisine aittir.

No comments :

Post a Comment

Comments