Wednesday, March 8, 2017

Okuma hızımız nasıl artar?

  No comments
 'Zeki adam kitaptan bir hayat hissesi ve hayattan bir kitap hissesi alır.'demiş Cenap Şehabettin.Bu güne kadar bu sözünün gelmesi,altında yatan gerçeklerde sanırım.


Gelelim bu gün hızlı okuma adına nelerden bahsedeceğimize.Bir önceki yazımızda okumanın insanlar için bir gereklilik arz ettiğine inanmaları üzerinde durmuştuk.

Devam edecek olursak,öncelikle bizi yavaş okutan sebepleri tespit etmemiz gerekli.Neden yavaş okuyoruz?

Okuduğumuz yazı mı ağır geliyor?Her okuduğumuzu anlamaya mı çalışıyoruz?Ya da gerçekten  çok az okuduğumuz için mi yavaş okuyoruz?Öncelikle bu soruların cevaplarını bulmanızı tavsiye ederim sizlere.


Her okuduğumuzu anlamaya çalışmak,sesli okumakla eşdeğer.Sesli okumanın faydalı olduğunu öğretiyoruz herkese.Tabi bir de bilimsel olarak kanıtlansa.Aslıında meselemiz,ortlama her sorunda olduğu gibi çözüme ulaşacak yollar denemek.Daha sonra da bu yolları inanarak uygulamak.Bu kısım çok önemli değerli okurlarım:inanarak.Videosunu paylaştığım bir eğitimici pozitif psikolojiden bahsediyordu.Bir de bunun başlangıç yılının 2000 li yıllar olduğundan...Sizce de durum bizler için aynı mı?


 Tabi ki de değil.Bizler bunu gerçek olduğunu,inanılarak yapılan her işin ne kadar zor olsa da başarılacağını,inanamış bir milletin gücünün nelere yettiğini tarihimizde yazdık zaten.Hasta ziyaretine giderken,hastaya moral vermek adettendir.Çünkü,onu iyileşeceğine ne kadar inandırırsanız,o kadar çabuk ayağa kalkar.

Bu noktada videoda güzel tespitler de  var.Kanserin yeni yedavi yönteminin Pozitif Psikoloji olacağını da vurguluyor.
Okuma hızımız ve okuma alışkanlığımıza tekrardan vurgu yapacak olursak,bu işe kendimizi millet olarak inandırmamız lazım.Kişisel bazda da hızlı okunabilceğini ,bunun zor olmadığını bilmek ve buna inanmak lazım.

Unutmayın ki az geri baksanız hayatınızda, en az kaç tane teoride süper ama uygulamada geri kalmış bir çok projenizi göreceksiniz.Üzerimizdeki ölü toprağı diye tabir edilen yapıdan kendimizi soyutlamalıyız artık.Çocuklarımıza iyi bir eğitim vermek istiyorsak en başta kendimizi eğitmeliyiz.



     Örneğimiz belli zaten... Çocuklarımıza okumayı öğretmek için en basitinden,evimizde çok da değil.Belki yarım saat dahi olsa her gün hep beraber kitap okusak?Anne,baba,çocuk ... herkesin elinde kitap...İnanının bir süre sonra çok da teknik kullanmadan okumanızın hızlandığını göreceksiniz.Yeter ki istikrarlı olun...

No comments :

Post a Comment

Comments