Thursday, March 9, 2017

İyi bir lider nasıl olmalı?

  No comments
İnsanları yönetmek büyük bir ustalık ister.Film karakterleri başta olmak üzere çizgi filmler,tiyatrolar,oyunlar hep lider insanın etrafında toplanmıştır.

Çocuk gelişimine de bakarsanız,lider fıtratlı çocuklardır birbiri  ile anlaşamayanlar.Yönetmek,çocukluktan itibaren ortaya çıkan bir karakterdir.Bazı davranışlar gibi sonradan da kazanılabilir elbette.Okuma-yazma gibi...

 Bugün tüm dünyanın aradığı bir karakter haline gelen yönetmek;insanları bir arada tutma gücü, uyum içerisinde çalışmalarının sağlamak,doğruyu güzel bir şekilde ortaya koymayı da içermektedir.

Çocukken en çok kiminle oynardınız? En çok kimin dediğini yapardınız?Bir düşünün şimdi.Ergenlik dönemi ve arkasından kendi kişiliğinizi oturmuş olmasını,sırayla bir düşünün.Bu soruları cevapladığınızda ne kadar yönetildiğinizin ve ne kadar yönettiğinizin farkına varırsınız.

Okul idarecileri,yönetmenler,iş yeri müdürleri,genel müdürler çoğu zaman gündem olan kişilerdir.Neden mi? Bir dağda zirve ne ise,insanlar arasında idarecilerde öyledir.İnsanlar,idarecilerinin ne yediğine,ne giydiğine,nereye gittiğine ve özellikle ne söylediğine o kadar dikkat eder ki... Norma zamanda sıradan bir insanın yapmış olduğu işi yazpsanız bile 'Müdür böyle yaptı.' olur hemen.

 Meslek grupları göz önüne alındığında en kolay yönlendiren,işi en kolay olan meslek öğretmenler olur nedense(!) 'Bir sınıfa da mı hakim olamıyorsun?' 'Hepsi çocuk zaten bunların.' Gibi cümleleri çok duyduk,söyledik,içimizden geçirdik ... Peki bu satırları okumanızı da sağlayan bir öğretmen değil miydi?Sınıf öğretmeninizden başlayın,üniversiteden mezun olana hatta devam ederseniz doktoraya... Hep bir öğretmen vardı hayatınızda.

Memnun olduklarımızın yanında memnun olmadıklarımız da var değil mi? O zaman çocukları da yönetmek sanıldığı kadar kolay değil demek ki!

Yaşı ne olursa olsun;insanı yönetmek,yetiştirmek ,hayata bakış açısı kazandırmak çocuk oyuncağı değildir.Her zaman mümkün olmasa da  kişinin karakterine,içinde bulunduğu duruma uygun çözümler sunabilirseniz,işte o zaman iyi bir idareci ve yönetici olursunuz.

Öğretmenlere bakan yönüyle de öğrencileri yönetnek,bir arada sessiz bir ortamda ders yapmalarını sağlamak o kadar kolay bir mevzu değildir.Churcill'e ait 'Bir ulusu yönetmek,dört çocuğu eğitmekten daha kolaydır.' vecize bunu çok net bir şekilde ifade etmektedir.Hakperest insanların'Hocam biz bir tanesiye baş edemiyoruz, size de çok sabır diliyoruz.'demelerini de hatırlatmak isterim.
             

No comments :

Post a Comment

Comments