Monday, October 10, 2016

Peri Bacaları nasıl oluşmuştur?

  No comments

İnsanlar çevrelerindeki olayları merak eden ,bunların sebeplerini araştırabilecek yeteneğe sahip olması ile diğer canlılardan ayrılan bir varlık.Gördüğümüz  ya  da duyduğumuz  merka uyandıran olaylardan biri de Peri Bacaları’nın oluşumudur.
Özet geçecek olursam,Kapadokya Bölgesi’ndeki aktif volkanların püskürmeleri günümüzden milyonlarca yıl öncesinden günümüze kadar sürmüştür.Püskürülen maddeler plato şeklini almış,Kızılırmak da dahil olmak üzere bir çok akarsu tarafından aşındırılmıştır.Böylece günümüzdeki şeklini almıştır.
Ayrıca vadilerden inen sel sular ve rüzgarlar,Peri bacaları’nın bugünkü şeklini almasında önemli rol oynamıştır.Sel  sularının dik yamaçlardan akması sert kayaların çatlamasına sebep olmuştur.Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan maddelerin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş.Böylece üst kısımlarında yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.
Bunların dışında yağmur sularının oluşturduğu ilginç kıvrımlar ve bazı yamaçlardaki renk armonisi  bölgeye ayrı bir güzellik katmaktadır.Renklerdeki farklılıklar  lav tabakalarının sıcaklıklarından kaynaklanmaktadır.
Umarım en yakın zamanda gidip yerinde incelerim.

No comments :

Post a Comment

Comments