Monday, October 17, 2016

Pazartesi sendromu nedir?Nasıl çözülür?

  No comments
pazartesi sendromu
Günümüz insanı, mevcut hastalıklarla beraber yeni hastalıklardan da nasibine düşeni yaşıyor şimdilerde.Kim bilir,evvel zaman içinde de vardı bu hastalıkların bazıları.Ancak sanayileşen,biraz makineleşen,biraz asosyalleşen toplum bu hastalıkları yeni tanıyor.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite(DEHB) gibi bundan on yıl önce çoğu insanın adını duymadığı hastalıklar,hepimizin başında artık.'Kafası çalışmıyor,yerinde duramıyor...' söylemlerinin yerini artık 'Bir de doktora sormak lazım.' sesleri almaya başladı.    
                            Psikolojik olarak adlandırılan 'pazartesi sendromu' da yeni karşılaştığımız rahatsızlıklardan biri.Çoğu insan tarafından biraz zorlanmayla geçiştirilen bu durum,bazı insanlarda ciddi sorun teşkil etmeye başlamıştır.Bu farlılık normaldir,çi,ünkü her insan farklı bir birey ve farklı bir dünyadır.Bu sorunu yaşayan kişiler ciddiye alınmalı,psikolog desteği almalıdır.

                             Aslında dönüp baksak, o kadar çok şey var ki düşünülmesi gereken...  'İki günü eşit olan zarardadır.' buyuran Efendimiz(as), bunun çözümünü yüzyıllar öncesinde söylemiş aslında. Geçen zaman onu her zamanki gibi haklı gösterirken, bizlere bir kez daha özümüze dönmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Bu gün bu konu üzerine internetten arama yaptım ve 'Çözümü buldum.' diye bir cümle kuramam tabi ki de.Ancak bazı notlar çıkardım kendime.
pazartesi sendromu
     İnsan hayatı boyunca yenilemeyi amaçlamalıdır.
                           Yirmi dört saatini iyi değerlendirmeli.Yorulan,iş yükü altında ezilen bir beden haftasonuna yorgun giriyor haliyle.Gerek haftaiçi gerekse hatfasonu için planlı yaşamalısınız.Burada ipin ucu kaçmasın.Program yapayım derken bir yük daha getirmeyin kendinize.Amaç doğacak iş yükünü azaltarak dinlenmeyi sağlamak...
    İşlerinizde iyi bir takipçi olun.
                          Haftaya iyi başlamak ve pazartesi gününe iş bırakmamak için bu şart.Sorunların altından çıkabilmeniz bu yolla daha kolay olur .Takip ettiğiniz için zamanı iyi kullanır,konu takibinizde olduğu için telaşını yaşamanız azalır.Haftaya iş bırakmamaya özen gösterin.Unutmayın ki pazartesi işe geleceksiniz.
   Günün belli vakitlerini kendine siper etmeniz önemli.
                         Bu şekilde zihinsel yorgunluğunuzu daha da azaltabilirsiniz.kafanız rahatlar ve kendinizi yenilemeye fırsat bulabilirsiniz.Aynı zamanda kendinize olduğu kadar sevdiklerinize de zaman ayırın.Sevdikleriyle beraber olmak insanı mutlu eder.Ortamın değişmesi sizi olumlu yönde etkiler.
   Çevrenizdekilerle iletişim kurarken özen gösterin.            
                            Kendimize dikkat ediyoruz,ama diğer insanlardan gelen problemler...? Özellikle kendinden kaynaklanmayan problemler,insanı daha fazla yıpratır.Sağlıklı düşünmesini engeller ve daha çok yorar.Fiziki ağrılarınız bir süre sonra geçer ama çoğu zaman beyniniz iş yerinden kalma bir problemle uğraşır.Bu nedenle özellikle ikili iletişimlerde sükünetinizi elden bırakmayın.
    Haftasonunu iyi değerlendirin.
                           Yoğun geçen beş günün ardından iki gün güzelce dinlenin.Ne kadar yorgunluğunuz geçerse o kadar hazırsınız demektir.Dinlenmek sizinde hakkınız.Haftabaşı olması sebebiyle de kendinize güven veren bir elbiseyle dışarı çıkın.
                        Her türlü sağlık sorunundan uzak olmanız dileğiyle...Mutlu pazartesiler....

No comments :

Post a Comment

Comments