Friday, October 14, 2016

Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?

  No comments
(Öğretmenler baz alınarak cevaplandırılan bir soru.)
eğitim-öğretim
Öğretmenler geleceğin bekçileri aynı zamanda mimarlarıdır.Bunu görebilen ve bunu yaşayan  öğretmenler mesleğinde zirveyi yakalamasının yanında,yetiştirdiği nesille insanlığa büyük bir miras bırakacaktır.
      Tüm bu duygu ve düşüncelerden sonra derse girdiniz.Derse hazırsınız.Dersi anlatmaya başladığınız anda bir parmak havaya kalkıyor:
:"Tuvalete gidebilir miyim?"
       Bu sadece bir örnek.Su içmek isteyen,rahatsız olduğu için eve gitmek isteyen,eşyası kaybolduğu için onu aramak isteyen ...Dahasını siz ekleyin.İzin verilmesi gereken o kadar durum var ki...
        Peki bunlardan kaç tanesinine nasıl izin verebilirsiniz?Çocuk dışarıdayken başına gelenlerden siz sorumlusunuz sonuçta.Karar vermek o kadar zor olur bazen.Kendinizi gardiyan gibi hissedersiniz.Amerika'dan bir örnek:Öğrenci dışarı çıkacaksa saat kaçta dışarı çıktığını belirten bir kağıda imza atar.Öğretmenin verdiği oyuncakla dışarı çıkar ki dersten kaçmadığı bilinsin.Bu sistem bize ne kadar uyar!
    Bir de olayın 'Ya gerçekten ihtiyaçsa!' kısmı var.O zaman da yine suçlu olan siz olacaksınız.Derste her an tetikte olup havayı kollayarak karar veremezsiniz ya.Anında karar vermeniz gerekiyor.
   Bunlar ders sırasında yaşadığımız izin isteme durumları.Zaman ve mekana göre değişiklik gösterebilir.Olayları doğru okumak ve sorunları minumum seviyede tutmak mümkün.İşte bir kaç ipucu:
sınıf kuralları
*Sınıf kurallarınız ne ve anlaşılır olsun.Çok fazla kural olmamalı.Ancak bir kural izin verme olaylarının tümünü kapsamalı.
*Kararlı olun.Her konuda oluğu gibi izin isteme konusunda da öğrenciler sizin duruşunuza bakar.Tabi yukarıda belirttiğim gibi gerçek ihtiyaç sahiplerini gözardı etmeyin.Bu sizin adil ve anlayışlı biri olarak tanınmanızı sağlar.
*Alışkanlık haline getirenleri tespit edin.Özellikle lavabo ihtiyacını derse bırakan öğrencilerinizi teneffüse çıkarken uyarın.
*Oldu ki izin verdiniz.Zamanına dikkat edin.Dersten çıkan bir öğrenci artçı öğrencileri getirmesin.Dersin kazanımını verdikten sonra gönderebilirsiniz.
*Teneffüsü iyi kullanmaları konusunda öğrencilerinizi biliçlendirin.Böylece hayatlarının devamında da kullanacakları bir boş zamanı değerlendirme eğitimi vermiş olursunuz.
      Kurallar fazla olmasın demiştik.Eğitimin tanımında davranış kazanma süreci olduğu yazar.Bu süreci iyi takip etmek her öğretmenin en önemli görevi olsa gerek.Unutmayalım,biz bize konulan kuralların büyüttüğü bir nesiliz.Kendi yetiştirdiğimiz neslin nasıl olması gerektiğine dikkat etmeliyiz.

No comments :

Post a Comment

Comments