Friday, September 23, 2016

Pirinç Pilavı nasıl yapılır?

  No comments

Yemek yapmak bir sanat işi olsa da herkes bu işe sanatçı edasıyla başlayamıyor malum.Özellikle üniversite yıllarında arkadaşlarla beraberken yemek yapmanın ya da yapamamanın önemi açığa çıkıyor.Evde beraber yaşayacağınız arkadaşınızın özellikleri arasında iyi yemek pişirmesinin arıyorsunuz bir süre sonra.tabi siz de iyi yemek pişiren biri iseniz,ev arkadaşı bulma yönünde kapılar açık oluyor.
Menemen,makarna,yumurta ve yumurta çeşitleri,patates ve patates çeşitleri ile devam eden öğrenci yemeklerine et çok nadiren eklenir.Et fiyatları her zaman pahalıydı zaten.
Yemeklerden ilk öğreneceğiniz pilav olmalı.Peki pilav nasıl yapılır? İşte püf noktaları dememi beklemeyin.Çünkü sadece bir pilav yapacaksınız.Bir çok sitede pilav tarifleri bulabilirsiniz.Bana göre pilav tarifi ise :
Su bardağı ile ölçü alarak kaç bardak pirinç ile pilav yapacağımızı düşünüyoruz.Bardak sayısını unutmayın,çünkü bardak sayısının iki katı su ekleyeceksiniz.İlk başta bire iki oranını koruyun.Usta olunca kafanıza göre koyarsınız.Ayarladığınız suyu çaydanlıkta kaynamaya bırakıp pilav yapmaya başlayın.Pirinçleri yıkayıp hazır olarak bekletin.
Önce tencereye az bir yağ döküyoruz.Tabi acemiler biraz fazla dökebilir.tencerenin tabanında yayılan yağın,ısınması için biraz bekliyoruz.Sonra ihtiyaç,zevk ve göz ayarına göre şehriye ekliyoruz.Buradaki en önemli olay şehriyeler yanmadan yıkamış olduğunuz pirinçleri tencereye boşaltlmak.Daha sonra da şehriye ve pirinçleri beraberce bir süre kavururun ama yakmayın.
Daha sonra kaynamış olan suyu üzerine döküp biraz karıştırın.Su,pirinç,şehriye düz bir hal aldıktan sonra karıştımayı bırakın ve bir daha karıştırmayın.Yoksa lapa olur.Kapağı kapatın ve arada bir gelip suyunun kaşığın ucunu tencereye batırarak kontrol edin.Suyu kalmayıncada altını kapatıp biraz dinlenmesini bekleyin.Ya da açsanız sıcak sıcak yeyin gitsin.
Pirinç pilavı bu şekilde yapılır.Tabi bu pirinç pilavı tarifi bana aitse de çok özel değil.Diğer yemekleri yaparken de pilavdaki sırayı unutmayın.
Daha iyi tarifler için yorum kısmından bana ve okurlarıma yardımcı olun.

No comments :

Post a Comment

Comments