Friday, June 24, 2016

Hatay'da kahvaltı yaptınız mı?

  No comments
Anadolunun  birçok yöresi gibi Hatay mutfağı da alabildiğine zengin bir sofradır. Oruk,tepsi kebebı,humus,biberli ekmek ...
İlk aklıma gelen ve kokusu burnumda tütenler...Tabi öncesinde sizlere iyi bir kahvaltı yaptırmak lazım.Şöyle çay içmeye bile vaktinizin olmayacağı güzellikte bir kahvaltı...
İlk olarak Hatay üretimi bir zeytinyağı   elimizin altında bulunmalı.Hemen başlayalım.Tuzluyoğurt kahvaltı tabağına koyulduktan sonra yanına kırmızılığı ile göz dolduran ev yapımı biber salçamızdan bir kaşık koyup kırmızı-beyaz görüntüyü alalım ilk önce.Zeytinyağını ikisinin üzerinden gezdirip tekrar yerine bırakıyoruz.Küflü çökelek var sırada.Kokusuyla  bilenleri(bilmeyenler için hoş bir koku olmayabilir ta ki yiyene kadar) cezbeden çökeleği de kahvaltı tabağına koyduktan sonra ,zeytinyağı şişemize bir sefer daha yaptırıyoruz.
           Zahter sırasını beklerken doğramış olduğumuz domates,biber  ve salatalığı bir tabağa koyuyoruz.Zeytinyağı eşliğinde hepsine bir halay çektirerek iyice karışmalarını sağlıyoruz.Öyle ya burası Hatay:Hoşgörünün merkezi.Ayrılık gayrılık olmaz bu şehirde.Kaytaz böreğiyle çok güzel bir ikili oluşturmaları için ikisini yanyana koyuyoruz sofraya.
          Zeytinle devam edelim.Siyah ve  yeşil olarak ayrı kaplara alıp üzerinden kendisinden olma zeytiyağını gezdiriyoruz.Limon ve pulbiberi üzerine katıp kahvaltı soframızı oluşturmaya devam ediyoruz.Sonraya bıraksak sıcak sıcak yemek daha iyi olur kızartmayı:tabi peynir kızartmasını.Hatay’ın kızartması yapılan peynirini de görmelisiniz.İsteyenler için bakla ya da humus  getirilebir sofraya.Ama çok doyurucu olduğu için en sona bırakmanız tavsiyemdir.
           Sürk peyniri,carra(çömlek) çökeleği  tatmanız önemle rica olunur.Özellikle çökeleğin içerisine gömülmüş peynirlerden yemeniz,tadına doyum olmayan bir  lezzet bırakacaktır ağzınızda.Çeşitli yöresel peynirleri fırından  sıcak sıcak çıkan biberli ekmekle sardıktan sonra afiyetle midemize indiriyoruz.
İştahımızı kesmemesi için sona bıraktığım tatlı reyonuna gelelim.Kovan balı,tereyağı ikilisini tadını keşfedip  tereyağını yalnız bırakıyoruz.Balı kaymağın yanına çekiyoruz.Muhteşem ikili bir arada.Kaymağın tadına vardıktan sonra yalnızlıktan sıkılan tereyağını, reçel dostları ile bir araya getiriyoruz.

No comments :

Post a Comment

Comments