Thursday, October 13, 2016

Sağlık konusunda dikkat edilmesi gereken 7 altın kural

  No comments
      Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
     Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi    
Demiş Kanuni Sultan Süleyman.Peki sağlığımıza ne kadar dikkat ediyoruz?        
Hayat devam ederken bir çok etken bizi duygusal ve fiziki açıdan etkiliyor.Bunlardan ne kadarını az zararla atlatırsak,o kadar sağlıklı bir yaşamımız olur.Sekiz saatlik çalışma temposunun ardından ev,çocuk,eş derken
kendi sağılığımız arada kalıyor.Saati saatine bir hayat pek mümkün olmasa da acaba nelere dikkat edebiliriz?     
        -Bilgisayarla başlayalım.Bunu televizyon olarak da düşünebilirsiniz.Öğrencilere tavsiye ediyoruz ama biz kaçını yapıyoruz?Uzaklık,ses,ışık ve en önemlisi de oturma şekli sağlığınızı etlileyecek başlıca etkenler.         
         -Bahar geliyor.Polenler havaya uçuşmaya başladığında bir de bahar yorgunluğu gelecek.Uyku saatlerinizi gözden geçirin.Uzmanlar uyku  düzensizliğinin vücut direncini azalttığını söylüyor.Onları dinlemek gerek.Uykusuzluk derste uyuklamanıza sebep verir.   -Yemek alışkanlıklarınızı gözden geçirin.Kilo verme diyetlerine girin demiyorum tabi ki.Ama aşırı yağlı,tuzlu yemekler kızartmalar dikkat edilmesi gerekenler.Fazla kilolar ayakta durma sürenizi azaltır,tecrübeyle  sabit.Sonra sinirlenmeye başlarsınız.      
          Sigara ve alkol... Öğrencilerimize zararlıdır diye öğrettiğimiz hani...O sadece çocuuklara zarar vermiyor.Hatırlamakta fayda var.      
sağlık konusunda dikkat edilmesi gerekenler
1-Hasta olmayı beklemeyin.Müsait bir zaman kollayın ve kontrolden geçin.Allah korusun da kötü süprizlerle karşılaşmak istemeyiz.Eğitim zor zenaat.      
2-Keskin sirke küpüne zarar fehvasınca kin tutmayın.Bir süre sonra tuttuğunuz kin bile sizi sinirlendirmeye yeter.Öğrencidir.. de insandır.. de affet gitsin.Hem affeden affa uğrar.     
3-Sizi farklı ortamlara götürecek etkinlikler bulun(tavla,okey,iskambil dışında).En azından ders stresinden uzak tutacak bir iş yapın. Kitap okumayı tavsiye ettiğimiz kadar kendimizde okuyalım mesela.     
4-Yürümek her zaman güncel bir spor dalıdır.Okul içinde yürüdükleriniz pek onun yerine geçmiyor.Haftasonunda keyfini çıkararak yürümeyi ihmal etmeyin.Arabanızı gitmek istediğiniz yerin uzağına parkedebilirsiniz.Zaten muhtemelen yakın bir yer bulamayacaksınız.Köydeyseniz,zaten böyle bir olaya gerek kalmayacak.     
5-Diş,kulak,göz,burun gibi dış dünya ile hem hal olan organlarınızın sağlığına özellikle dikkat edin.Örnek alındığınızı unutmayın.Kişisel bakımı hepimiz öğretiyoruz değil mi?Tırnaklar ve saçlar bu kategoride olsun.    
 6-En çok elleriniz temiz olsun.Hele de tebeşirli bir tahtanız varsa...
 7-Okuldan geldikten sonra ilk üstünüzü değiştirin.Elinizi,yüzünü güzel bir yıkayın.'Oh be!Dünya varmış!' deyip okulu,elbisenizle beraber dolaba kapatın.           
Bunlar benim tavsiyelerimdi.Açıkçası bir doktor misali reçete yazamam.Ömrünüz varsa geçer,zaman gelir.Sağlığınız biraz sizi terketmeye başladığında sarılırsınız da dönüp yüzünüze bakmaz.

No comments :

Post a Comment

Comments